Mer bakning åt folket!

Idag har jag åter igen haft lite bakning på mitt schema. Har idag provbakat 1 recept från tidningen Matmagasinet Julspecial 2017, det jag provade där ifrån va ett recept på fröknäcke (se bilden) det blev mycket gott och det passade utmärkt med en chipotlemarmelad
på. Den är från Ostbutiken i Strängnäs.
Det enda negativa eller som jag vill ändra på i receptet är mängden med fänkålsfrön då det tar över aningens för mycket tycker jag!
Här kommer receptet på detta:
2 dl fullkornsvetemjöl
1/2 dl solrosfrön, hackade
1 dl vita och svarta sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor, hackade
1 dl krossade linfrön
2 msk fänkålsfrön (nästa gång blir det 1 msk för min del, smaksak)
Finrivet skal av 2 citroner + saft, ca 1,5 dl
1/2 dl kokhettvatten
1/2 dl rapsolja
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna och citronskal i en bunke. Koka upp citronsaften med oljan och vattnet. Blanda till en homogen smet.
Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper , ca 40*30 cm. Strö på flingsalt och citronskal. Sporra degen om du vill ha jämna rektanglar eller sticks.
Jag bröt mina. Samt ett tips för att få ur degen jämnt på pappret är att blöta händerna ordentligt och sedan platta ut ned handen.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ha koll! Det ska vara ordentligt torrt och ugnar är olika.
Nästa provbak va rödbetsbaguetter. Anledningen va att vi skulle äta rådjursgryta och att jag hade rödbetor kvar i trädgårdslandet som behövdes användas ganska omgående. Eller jag använde en jättestor! 😂
Brödet blev fantastiskt gott och passade utmärkt till den mustiga grytan. Kan även tänka mig att det skulle passa med en tunn bit getost på! Mums!

Härlig färg på degen! Riktigt rosa! 💕


Här är det färdiga resultatet!
Jag gjorde en limpa istället för 2 baguetter. För det passade mig bättre.
Riktigt fin och knaprig yta med rätta segheten i utan att det är surdegsbröd. Riktigt gott.
Här är receptet på Rödbetsbaguetter:
(2st)
25g jäst
250g vatten ( ca 2,5 dl)
25 g olivolja (ca 2 msk)
350g vetemjöl special ( ca 6 dl)
10 g salt ( ca 1 1/2 tsk)
2 rödbetor, grovrivna
Lös jästen i en bunke. Tillsätt mjöl, olja och rivna rödbetor arbeta ihop till en deg. Den behöver inte knådas. Bara rör i hop den så deg blir en jämn smet/deg. Om den blir för kladdig så tillsätt mer mjöl. Låt den vila i 30 minuter.
Arbeta in saltet och täck bunken med plastfolie.
Låt den jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250 g ( har du en baksten är det fördel att använda den!)
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en avlång platta. Vik plattan dubbel och dela sedan på den på längden. Forma till 2 baguetter. Låt dem jäsa i ca 1 timme. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter till de fått
ordentlig färg.
( jag gjorde ju en limpa så jag gräddade i ca 35 minuter)
Receptet kommer från tidningen Baka nr 4 2015
Nu till det receptet som är absolut krångligast
Till och med så besvärligt och tillkrånglat att jag inte tänker lägga upp det. Om någon vill ha det så kan jag maila det efter att jag skrivit om det.
Receptet kommer från Bakboxen från senaste boxen.
Det är en "Blondiekaka" med vit choklad och hallonsylt.
Väldigt god och söt men otroligt tillkrånglat med konstiga mått.
Det är inte första gången Bakboxen gör detta och jac misstänker att, dels är de som jobbar med recepten på Bakboxen inte är bagare över huvudtaget och att det nog är så att de är direkt översatta från amerikanska mått.
Det de borde ja gjort är ju att omvandla recepten till svenska och kanske anpassa dem. Jag fick även denna gång jobba om receptet medan jag bakade. Jag är inget proffs men jag tror att en medelsvensson faktiskt skulle få problem.
Som sagt var de är ganska oproffsiga faktiskt.
Men de ger mig i vilket fall inspiration och det är roligt att prova nya saker. Fortsätter någon månad till sen får vi se om jag fortsätter.
Nå väl det va det om det. Kommentera gärna om det är något ni undrar över, jag kanske kan svara! 😁
Ha det gött!
//Bea