Tankar om matlagning och bakning.
När min kära svärfar gick ur tiden för ett drygt halvår sedan lämnade han efter sig sin samling av detsamma. Dock ska tilläggas att det inte fanns en enda dublett! Dvs av de jag hade innan! Det är ju helt otroligt och min samling blev ju då dubbel! Det
häftigaste med dessa kokböcker är de riktigt gamla och den äldsta är faktiskt från 1914 och är skriven av Anna Olsson. Den heter kort och gott Kokbok.
Fantastiskt enligt mig och jag lovar att testa något av recepten och dela med mig av resultatet!

Som jag skrev är jag en samlare, speciellt på saker som intresserar mig för tillfället! Saker behöver inte alltid vara nya utan det funkar med gamla hederliga praktiska saker. Så som den fina mandelmalaren efter Jörgen. Den är bakelitvit med orangea detaljer!
Inte snygg men oerhört praktisk och jag är supernöjd.
En sak som jag kommit på att jag INTE behöver är en Kitchenaid. Den är iofs snygg och praktiskt att ha framme när man bakar ofta som jag gör. Men jag har sett så många bakningsprogram när mjölet flyger och det är nästan omöjligt att få i ingredienser
från sidan av degkroken. Jag har en 20 år gammal Bosch som fungerar utmärkt. Den har degkroken i botten och det är väldigt lätt att få i ingredienserna uppifrån utan spill. Dessutom så har jag mixer, malkvarn och korvjärn till som är från när
jag va liten. De fungerar fortfarande alldeles utmärkt! Har minnen från min barndom när mamma gjorde köttfärs. Bra saker som är värda att användas än idag!
Dagens kritik går till Bakboxen. Det är en månatlig prenummerationsbox som innehåller saker till 2-3 recept och någon rolig köks-eller bakgrej som används i recepten.
Idén som sådan är jätterolig och jag personligen ser fram mot denna varje månad. MEN det är väldigt avancerade recept och man måste ha lite erfarenhet av bakning för att reda ut det hela. Kan se många misslyckas med recepten faktiskt. ( OBS är inget proffs
själv, men lite kunskap finns) Dessutom är proportionerna åt fanders. Detta har jag märkt vid flera tillfällen. Så såsom ett av recepten skulle ha digestivebotten och det är iofs bara digestivekex, socker och smör, detta skulle vara i 8 st formar
som botten på ett bakverk. Det blev över så jag gjorde en cheesecake och har fortfarande kvar i frysen till en mindre kaka om jag vill. De borde ha halverat receptet minst sagt och jag kan tycka det är konstigt att inte mängden är anpassad till det
man ska baka.
Fast det va ju bra att det inte va för lite i alla fall!
Samma sak men fyllningen till doughnutsen i senaste boxen. Det blev nästan 5 dl över och där är jag lite osäker på om det går att frysa eller om jag måste baka 14 satser till....
Lite märkligt kan jag tycka.
Tycker att bakboxen borde kunna passa alla, även den som inte är så jättekunnig men tycker det är roligt.
Nå väl det är mina tankar om det.
Jag bakade ett recept från höstnummret av matmagasinet idag. Jag valde ett hasselnöt och äppellimpa som vi hade till dagens sopplunch.
Det va mycket gott!

1/4 paket Jäst
2 1/2 dl Mjölk
1 tsk honung
1 tsk salt
Ca 200g äpple
50g hasselnötter
100g fullkornsvetemjöl
Ca 300g vetemjölspecial
Garnering:
1 äpple
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken salt och honung.
2. Tärna äpplet och hacka nötterna blanda med fullkornsmjölet.
3. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. (Tips använd inte allt mjöl bara för att det står i receptet, låt degen vara lite kladdig så blir inte brödet så torrt) lägg degen i en bunke och låt jäsa i ca 2 timmar.
4. Stjälp upp degen på bakbordet ( nu kan man använda lite mer mjöl men ta hellre för lite än för mycket)
Forma till en limpa som läggs på plåt med bakplåtspapper garnera med äppelskivor.
Låt brödet jäsa i 45 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda brödet i mitten på ugnen i ca 30 minuter till det fått en krispig yta och låter lite ihåligt när du knackar på det. Låt det svalna på ett galler.

Det blev supergott och passade bra till blomkålssoppa med skinka i. Vi hade smör och en ostbit på!
På grund av äpplet i brödet blir det saftigt och ganska sött.
Nå detta va allt för idag!
// Bea